Επικοινωνία

Δ/νση: Σωκράτους 24, 151 27 Μελίσσια -- Τηλέφωνο: 2108048669 -- e-mail: mail@4dim-meliss.att.sch.gr

Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  Ο χορός είναι ένα οικουμενικό φαινόμενο και ενδεχομένως η πιο παλιά από τις τέχνες του ανθρώπου, αφού ιστορικές και εθνογραφικές μελέτες έχουν δείξει ότι απαντά σε όλους σχεδόν τους πολιτισμούς και τους λαούς της γης. Είναι ένα μέσο έκφρασης της χαράς και της ανθρώπινης επικοινωνίας.
   Μάλιστα στον τόπο μας είναι δεμένος με την εθνική ιστορία και την πολιτισμική παράδοση και αποτέλεσε σε ιδιαίτερα χαλεπούς καιρούς, όπως την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ένα από τα κύρια μέσα ενδυνάμωσης της κοινωνικής και πατριωτικής ενότητας.
   Η σχολική μας κοινότητα, στην τελική γιορτή της, παρουσίασε στον αύλειο χώρο του επιβλητικού πύργου της Δούκισσας Πλακεντίας, παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα.
    Μήνες πριν οι ρηξικέλευθοι γυμναστές μας, Κυριάκου Σωτήρης και Μισιάκας Στέργιος, δίδασκαν στους μαθητές μας  με επιμονή και υπομονή παραδοσιακούς χορούς  από όλα σχεδόν τα γεωγραφικά διαμερίσματα της πατρίδας μας.
    Εξαιρετική η πρόοδός τους, γεγονός που ώθησε τους καθηγητές της φυσικής αγωγής, να γίνει το θέμα της τελικής γιορτής. Σύσσωμος ο σύλλογος Διδασκόντων αγκάλιασε την ιδέα των αεικίνητων συναδέλφων. 
    Απόγευμα της 12ης Ιουνίου του 2019 είχε οριστεί  η εκδήλωση. Πολύ πριν την καθορισμένη ώρα, το μαθητικό μελίσσι συγκεντρωνόταν στα προκαθορισμένα σημεία. Γοργά φόρεσαν τις παραδοσιακές στολές και περίμεναν το έναυσμα των δασκάλων τους. Και εκείνο δεν άργησε να έλθει. Με απόλυτη πειθαρχία εμφανίστηκαν μπροστά στο πολυπληθές κοινό, δικαιώνοντας την άποψη πως ο χορός εκφράζει συνολικά και συνθετικά την ανθρώπινη ύπαρξη, αφού ενοποιεί νου, σώμα και καρδιά.
   Πυκνό χειροκρότημα κάλυψε το τέλος της γιορτής επιβραβεύοντας έτσι τους μαθητές μας για την εκπληκτική χορευτική παράσταση. 
     Ήταν  κοντά δέκα το βράδυ, όταν απομακρύνθηκα από εκείνον τον ιστορικό χώρο. Σαν βγήκα στην καλοκαιρινή βραδιά, μηρύκαζα της εικόνες της εκδήλωσης.
    Σκεφτόμουν πως η εξαιρετική αυτή παράσταση, καρπός προσπαθειών δυο καθηγητών της φυσικής αγωγής, έφερε τη σφραγίδα της τελειότητας. Φαίνεται πως οι ικανοί άνθρωποι λύνουν τα προβλήματα. Οι ευφυείς τα προβλέπουν....
   Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ακούραστους συναδέλφους μου που ώρες πολλές – όρθιοι- βρίσκονταν κοντά στα παιδιά τους.
   
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΚΟΡΔΟΝΟΥΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ