Επικοινωνία

Δ/νση: Σωκράτους 24, 151 27 Μελίσσια -- Τηλέφωνο: 2108048669 -- e-mail: mail@4dim-meliss.att.sch.gr

Σάββατο 20 Απριλίου 2019

ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ


  Είναι γνωστό πως ο πλούσιος εθιμικός κύκλος του Πάσχα αρχίζει έντονα από το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων. Συνεχίζεται τη Μεγάλη εβδομάδα και κλείνει την Κυριακή του Θωμά. Παλαιότερα όλη η Μεγαλοβδομάδα ήταν περίοδος πένθους, χωρίς καμιά απασχόληση, εκτός από τις απαραίτητες προετοιμασίες για τη μεγάλη ημέρα.

  Οι προετοιμασίες αυτές γίνονται πιο συγκεκριμένα τη Μεγάλη Πέμπτη με το ζύμωμα των ψωμιών, των κουλουριών και το βάψιμο των αυγών. Τα έθιμα αυτά ξαναζωντάνεψαν στις σχολικές αίθουσες του Σχολείου μας. Για λίγες ώρες οι αίθουσες μετατράπηκαν σε ένα απέραντο αρτοποιείο.  Κάτω από τις οδηγίες των υπερδραστήριων διδασκαλισσών των τμημάτων της α` τάξης, Δημητρίου Λίζας και Ηλιοπούλου Μαρίας, οι μικροί μαθητές επιδόθηκαν στην παρασκευή κουλουριών και το βάψιμο των αυγών.

  Τα τρυφερά παιδικά χέρια έπλαθαν ασταμάτητα τα παραδοσιακά κουλούρια και γέμισαν τα ταψιά που προσέφερε ο γειτονικός φούρνος. Μετά από λίγο επέστρεψαν  στις αίθουσες πλημμυρίζοντας με το άρωμά τους το χώρο. Διάχυτος ο ενθουσιασμός στα πρόσωπα των μικρών μαθητών, που απολάμβαναν τους καρπούς των προσπαθειών τους.

  Σίγουρα εμπειρία μοναδική, που σημάδεψε τις άδολες παιδικές ψυχές. Και έχω επισημάνει κατ` επανάληψη πως η ψυχή του μικρού παιδιού , είναι σαν το υγρό τσιμέντο. ΄Ο,τι  ακουμπήσει επάνω του αφήνει ίχνη. Ο φακός της … επίσημης φωτογράφου του Σχολείου μας ,εξαιρετικής συναδέλφου, κ. Παπανικολάου Αικατερίνης, αιχμαλώτισε  στιγμιότυπα από την όλη διαδικασία στις φωτογραφίες που βλέπετε.
  Ξεχωριστές ήταν οι λαμπάδες που έφτιαξαν οι μαθητές του Ε2 τμήματος, υπό την καθοδήγηση της ακούραστης συναδέλφου, κ. Μαρίας Καμπόλη. Η λαμπάδα είναι το κατεξοχήν σύμβολο του Πάσχα και συμβολίζει τη νίκη της ζωής και του φωτός απέναντι στο θάνατο και το σκοτάδι.
  Εντυπωσιακά, ωστόσο, ήταν τα μαγιάτικα στεφάνια που κατασκεύασαν το τρομερά παιδιά του Β2. Συντονίστρια του όλου εγχειρήματος , η ευρηματική δασκάλα του τμήματος και υποδιευθύντρια του Σχολείου, κ. Σιαβελή Ελένη.


Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΚΟΡΔΟΝΟΥΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ