Επικοινωνία

Δ/νση: Σωκράτους 24, 151 27 Μελίσσια -- Τηλέφωνο: 2108048669 -- e-mail: mail@4dim-meliss.att.sch.gr

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές της Α΄ τάξης από πηλό με την κεραμίστρια Μαρουλιώ Κοντιζά

 Δεκέμβριος! Ο μήνας που ο λαός μας ονομάζει Χριστουγεννιάτη, εξαιτίας της μεγάλης γιορτής που τον χαρακτηρίζει. Τον Δεκέμβριο όλος ο χριστιανικός κόσμος γιορτάζει τη  Γέννηση του Χριστού. Είναι ο μήνας που μας φέρνει μηνύματα αγάπης, ελπίδας και αισιοδοξίας.

 Έτσι η πρώτη τάξη μπαίνοντας στην εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών γνώρισε έθιμα από όλη την Ελλάδα, δοκίμασε παραδοσιακά γλυκά, τραγούδησε τα κάλαντα και δημιούργησε ένα γούρι, ένα κεραμικό ρόδι!!

Η αφορμή για την κατασκευή μας ήταν το πανάρχαιο έθιμο του λαού μας για την ημέρα της έλευσης του νέου χρόνου, «το σπάσιμο του ροδιού».

Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία ντυμένοι όλοι με τα καλά τους ρούχα για να παρακολουθήσουν τη Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και να υποδεχτούν το νέο χρόνο, καλό κι ευλογημένο.

Στην επιστροφή, ο νοικοκύρης του σπιτιού έχει στην τσέπη του ένα λειτουργημένο ρόδι, που στην Μικρά Ασία το φυλούσαν στα εικονίσματα από τις 14 Σεπτέμβρη, δηλαδή τη μέρα του Σταυρού.

Είναι αυτός που κάνει το ποδαρικό και σπάει το ρόδι. Μπαίνοντας μέσα, με το δεξί πόδι, σπάει το ρόδι πίσω από την εξώπορτα για να πεταχτούν οι ρώγες του παντού και ταυτόχρονα λέει: «Με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά.»

Τα ρόδια ήρθαν σχολείο μας ολόλευκα με τη βοήθεια της κεραμίστριας, και  γέμισαν χρώματα και σχέδια με την φαντασία των παιδιών. Ύστερα ψήθηκαν στον ειδικό φούρνο στο εργαστήρι της κεραμικής και το αποτέλεσμα ήταν σπουδαίο!

Παράλληλα οι μαθητές  δημιούργησαν και ένα καραβάκι ως ημερολόγιο της νέας χρονιάς.

Χαρήκαμε όλοι πολύ και νιώσαμε περήφανοι για τις δημιουργίες μας!

Ας απολαύσουμε τις όμορφες στιγμές μας!

Οι δασκάλες της Α΄ τάξης

Ελένη Σιαβελή

Μαρία Παπακωνσταντίνου