Επικοινωνία

Δ/νση: Σωκράτους 24, 151 27 Μελίσσια -- Τηλέφωνο: 2108048669 -- e-mail: mail@4dim-meliss.att.sch.gr

Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΟΔΗΓΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ COVID-19

 Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες κατά του COVID-19 παύει να υφίσταται η υποχρέωση διενέργειας  αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης για τους μαθητές/τριες. Επομένως δεν υποχρεούνται να επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr για τη δήλωση τακτικών εβδομαδιαίων ελέγχων – παρά μόνο στην περίπτωση που είναι στενές επαφές με επιβεβαιωμένο κρούσμα εντός ή εκτός σχολικού πλαισίου και πρέπει να δηλώσουν τα αποτελέσματα των προληπτικών αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στους οποίους πρέπει να υποβληθούν.

Ως στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος εντός σχολικού πλαισίου, οι μαθητές/τριες, υποβάλλονται σε δύο αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self test) – ο μεν πρώτος διενεργείται την ημέρα 0 έως 1, ο δε δεύτερος την ημέρα 4 μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Επιπλέον, για δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες από την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα υποχρεούνται σε χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας.

 Ως στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος εκτός σχολικού πλαισίου

 οι εμβολιασμένοι/νοσήσαντες μαθητές επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο και διενεργούν  αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες. 

Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό και επιστρέψουν στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test), είναι θετικό, τότε απαιτείται η επιβεβαίωσή του μέσω ταχείας δοκιμασίας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ή εναλλακτικά μέσω μοριακού ελέγχου (PCR). Αν ο επιβεβαιωτικός διαγνωστικός έλεγχος είναι θετικός, τότε το άτομο αντιμετωπίζεται, πλέον, ως επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 και ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες απομόνωσης και διαχείρισης κρούσματος.

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ EDUPASS

Για την εξαγωγή αποτελέσματος του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) για τους μαθητές/τριες: οι γονείς/κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών/τριών και επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr - ΕΨΠ) και, αφού επιλέξουν την κατηγορία «Πρόσβαση σε χώρους Πρωτοβάθμιας/ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης/Ειδικής Αγωγής» και, ακολούθως την κατηγορία «Δήλωση self test μαθητών/τριών δημοσίων σχολικών μονάδων - Έκδοση Σχολικής Κάρτας για COVID-19», στη συνέχεια αυθεντικοποιούνται με τη χρήση των κωδικών - διαπιστευτηρίων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (taxisnet), και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος.

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι αρνητικό, εκδίδεται από την αντίστοιχη πλατφόρμα σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν τα ανωτέρω πρόσωπα. Οι μαθητές/τριες οφείλουν να φέρουν μαζί τους την εκτυπωμένη σχολική κάρτα για την περίπτωση που ζητηθεί η επίδειξή της από εκπαιδευτικό ή από την Διευθύντρια/Υποδιευθύντρια της σχολικής μονάδας προς επαλήθευση  του αποτελέσματος που έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr.

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα εκτυπώνουν. Σε αυτή την περίπτωση, τα πρόσωπα αυτά μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή, όπως αυτές κάθε φορά γνωστοποιούνται. Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.)

Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ.. Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι αρνητικό, τότε ο μαθητής/τρια  μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, εάν υφίσταται χωρίς λήψη αντιπυρετικών, και την βελτίωση των συμπτωμάτων του εν γένει. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

ΣΤΕΝΕΣ ΕΠΑΦΕΣ  ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΙΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΕΓΗ

Για τους/τις μη εμβολιασμένους/ες μαθητές/τριες, στην περίπτωση που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος ατόμου με το οποίο διαβιούν κάτω από την ίδια στέγη, ακολουθείται η διαδικασία της πενθήμερης απομόνωσης από την τελευταία επαφή με το κρούσμα και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. Την πέμπτη (5η) ημέρα από την τελευταία επαφή με το κρούσμα υποβάλλονται σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, με δική τους δαπάνη, και εφόσον το αποτέλεσμα αυτού είναι αρνητικό επιστρέφουν στις σχολικές δραστηριότητες την έκτη (6η) ημέρα. Από την ημέρα αυτή και για τις επόμενες πέντε (5) ημέρες είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας. 

Οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες μαθητές/τριες, στην περίπτωση που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος ατόμου με το οποίο διαβιούν κάτω από την ίδια στέγη, δεν παραμένουν σε απομόνωση και συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητές τους χρησιμοποιώντας χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες από την τελευταία επαφή με το κρούσμα. Την ημέρα μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα διενεργείται αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test).

ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ

Εξακολουθεί η υποχρέωση χρήσης προστατευτικής μάσκας (απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης με κατάλληλες προδιαγραφές) για τους μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων.

 Η χρήση της προστατευτικής μάσκας γίνεται: α) στους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων, β) στους εξωτερικούς χώρους της σχολικής μονάδας και γ) στα μέσα μεταφοράς μαθητών/τριών.

Επιμέλεια κειμένου: Ευαγγελία Φωτοπούλου

                                         Σχολική Νοσηλεύτρια (ΠΕ25)