Επικοινωνία

Δ/νση: Σωκράτους 24, 151 27 Μελίσσια -- Τηλέφωνο: 2108048669 -- e-mail: mail@4dim-meliss.att.sch.gr

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

La Chandeleur ή Η γιορτή της κρέπας

 

La Chandeleur

Η Υπαπαντή του Χριστού στη Γαλλία ονομάζεται La Chandeleur και γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου με τη λεγόμενη μέρα της κρέπας.Σύμφωνα με τη παράδοση αυτή τη μέρα σε κάθε σπίτι της Γαλλίας αναβιώνει το έθιμο της παρασκευής της κρέπας.Η παράδοση αυτή έχει ρίζες σε ένα παλιό μύθο σύμφωνα με τον οποίο εάν τη μέρα αυτή  δεν έφτιαχνε η νοικοκυρά  κρέπες  η σοδειά του σταριού όλης της χρονιάς θα καταστρεφόταν.
Επιπλέον η ετοιμασία της κρέπας ακολουθεί το λεγόμενο έθιμο του χρυσού νομίσματος.Οι άνθρωποι στα χωριά γύριζαν στον αέρα την πρώτη έτοιμη κρέπα με το δεξί τους χέρι ενώ στο αριστερό κρατούσαν ένα χρυσό νόμισμα . Κατόπιν έκλειναν  το νόμισμα μέσα στη κρέπα , αυτή πέρναγε από τα χέρια όλης της οικογένειας πριν καταλήξει στη ντουλάπα του σπιτιού μέχρι την επόμενη χρονιά.Το χρυσό νόμισμα έπρεπε να δοθεί στον πρώτο φτωχό που θα ερχόταν στο σπίτι. Αν όλα τα παραπάνω  τηρούνταν η οικογένεια θα είχε σίγουρα χρήματα για όλη τη χρονιά.
Η γιορτή της κρέπας στο σχολείο μας αναβίωσε στις τάξεις  των γαλλικών που αφού δούλεψαν με την καθηγήτρια  τους κα  Ράνια Κανελλοπούλου το πολιτιστικό πλαίσιο της γιορτής  ετοίμασαν κρέπες με τη βοήθεια των γονιών των μαθητών καθώς και την αμέριστη υποστήριξη της Διεύθυνσης του Σχολείου και τις μοίρασαν  στις τάξεις και στο εκπαιδευτικό προσωπικό.